ATT TÄNKA PÅ ANGÅENDE 


KÖKSFLÄKT

Örnens köksfläktar med självdrag – EJ MOTOR


Örnens ventilationssystem tillåter INTE köksfläktar med motor. Endast så kallade ”spiskåpor” får anslutas till föreningens ventilationssystem. Detta betyder också att lägenheternas till- och frånluftsventiler inte får täppas till. Detta skadar i förlängningen fläktsystemet med dyra reparationskostnader som följd.


Föreningen är enligt lag skyldig att med jämna mellanrum se till att ovanstående regler respekteras av samtliga medlemmar. För inspektionerna ansvarar Malmö kommuns sotare och ventilationsfirman som servar föreningens ventilationssystem. Upptäcks otillåten utrustning i lägenheten blir medlemmen skadeståndsskyldig för ev. reparationskostnader.


Obligatorisk ventilationskontroll

Den obligatoriska ventilationskontrollen ska enligt bestämmelser för vår typ av ventilation i Brf Örnen ske vart tredje år. I skrivande stund har vi haft senaste besiktningen 2019. Det brukar alltid förekomma anmärkningar från kontrollanterna på delägare som har bytt ut sin spiskåpa mot otillåtna maskindrivna fläktar. Dessa orsakar problem i fastighetens ventilationssystem till skada och förtret för andra delägare. Många återbesiktningar förekommer, exempelvis så var status år 2016 betydligt bättre än vid föregående tillfällen med färre anmärkningar men ändå var det några återbesiktningar som var tvungna att göras.


Om köksfläktar

Den kökskåpa som ursprungligen var monterad i våra lägenheter var vit med stora sidokanter 60 cm bred och av märket Futurum.

Den kökskåpa som idag motsvarar denna finns under märket Franke och har beteckningen F252-10/60 cm. De stora och breda sidokanterna gör att den ger ett klumpigt intryck därför väljer många en annan nättare variant. I övrigt samma kökskåpa förutom de mindre sidostyckena. Denna heter F251-10/60 cm. Modellen finns förutom i vitt numera också i rostfritt. Filtret är rektangulärt och av metall som går att rengöra i diskmaskin. Observera att dessa Frankekökskåpor finns i flera bredder 50-60-70 cm. Den ursprungliga bredden var 60 cm därför att den hörde samman med ovanskåpet/kryddhyllan som var 60 cm bred.

Frankekåpan är i stort sett identisk med den ursprungliga Futurumvarianten bortsett från att själva upphängningen förändrats något.


Dagens standarddjup på ovanskåp är nämligen några centimeter djupare än de var år 1988-1990 när föreningen byggdes (större tallrikar ska också kunna förvaras). Detta medför dock inga större monteringsproblem men de ursprungliga skruvhålen går inte att använda. Kökskåpan finns att införskaffa på relativt många försäljningsställen av vitvaror i Malmö. För den heminredningsintresserade finns det säkert också andra typer av kökskåpor. Det som dock är viktigast och som alltid måste följas (!) är att det får endast vara en s.k. kökskåpa, vilket innebär att den absolut inte får ha någon inbyggd motor. Väljer man en kolfilterfläkt får denna inte heller anslutas till husets ventilation. Man får heller inte bygga för köksutsuget eftersom man då saknar frånluft i sitt kök.


Samtidigt som man byter kökskåpa ska man förnya ”plaststrumpan” som ansluter kökskåpan till husets ventilation. Detta behövs dock göras med jämna mellanrum också annars blir plastslangen full med fett, härdar och blir ett riskmoment i köket. Köksfiltret, som numera vanligtvis är i metall, bör alltid rengöras minst en gång per månad så att utsuget fungerar perfekt vid matlagning.