2018 års underhållsarbete: Restaurering av ”Änglaväggen”

Bakgrund om konstverken ”Kil & Ring”

Brf Örnen har som bekant en konstnärlig utsmyckning av två brandväggar som vetter in mot två av våra innergårdar. De två konstverken heter ”Kil & Ring” och är verk av konstnärerna Gunilla Falck och Sarmite Roske. Gemensamt för de två konstverken är att de bägge innehåller änglafigurer. Förebilden för dessa kommer från ett slott i Lettland och den är ritad av samma arkitekt som en gång i tiden ritade Vinterpalatset i S:t Petersburg.

Restaurering av ”Änglaväggen” på ”Mellangården

I samband med ommålningen av de vita betongdetaljerna i huset mot Föreningsgatan ska också de två konstverken ses över. Restaureringen börjar med den stora brandväggen in mot ”Mellangården”; den väggen brukar också kallas för ”Änglaväggen”. Oavsett med eller utan konstverk så måste väggen målas eftersom nuvarande färg är väldigt urlakad och inte skyddar putsen på väggen längre.

”Änglaväggen” med de fem små änglahuvudena

Det är tänkt att konstverket ska restaureras; änglarna ska målas, likaså hela den vita väggen och sedan ska utsmyckningen (”ringen”) också dit. Avsikten är att återställa väggen så lika ursprunget som möjligt. De fem änglarna har redan hunnit målas i samma vita kulör som alla balkonger och betongbalkar i de omkringliggande husen. Sedan ska det bli en något mjukare vit nyans på själva väggen och så blir det tre gulaktiga nyanser till ringen.

Färgproverna till ”Änglaväggen”

Arbetet på denna änglavägg går att göra helt med lift vilket underlättar enormt. Annat är det med konstverket på ”Lilla gården”. Där måste ställningar resas eftersom det helt enkelt är för trångt att få dit en lift. Där är träd, växter och en stor sandlåda i vägen. Änglaväggen på ”Lilla gården” kommer inte att restaureras i år (2018).

Lämna ett svar