Utökad info om TV utbudet

Med anledning av en inkommande fråga till styrelsen kring det analoga och digitala TV-utbudet har vi försökt förtydliga lite av informationen kring frågan. Se den uppdaterade sidan om både TV och Bredband här

Fråga: Varför har vi det TVutbudet vi har?

Svar: År 2010 gick föreningens avtal med ComHem ut. Vi begärde då in offerter från flera seriösa aktörer på marknaden och fick in förslag som låg i ungefär samma prisklass som tidigare. Den installerade tekniken som vi tidigare hade kunde inte leverera HD-tv, vilket är mer eller mindre en standard idag. Detta var ett krav vi tyckte var rimligt att ställa vid ny upphandling.
Vi tittade även på om vi skulle kunna erbjuda alla de 17 kanalerna som finns i det analoga utbudet som digitala alternativ att ingå för alla boende, men kostnaden hade då stigit så pass mycket att det hade påverkat månadsavgiften. Eftersom alla inte är intresserade av att betala för HD och alla digitala kanaler ansåg vi det mest rättvist att anta ett avtal som var billigt för de boende med möjlighet att var och en individuellt kunde utöka utbudet om man ville ha fler kanaler digitalt och i HD och då betala mer. Var och en får då betala för det utbud den vill ha och de som inte har TV eller vill ha digital TV slipper också betala för det.

I en stor förening som Örnen finns det många olika viljor, åsikter och behov. Vi ansåg det bäst att täcka grundutbudet till en rimlig peng och att var och en sedan kunde bygga ut sitt utbud efter tycke och smak.

Varför finns det 17 analoga kanaler och bara ett par digitala i vårt utbud? Varför finns inte alla 17 som digitala?

Styrelsen undersökte detta i upphandlingsskedet och den enda logiska lösning vi kom fram till var att ComHem så klart vill locka till köp genom att erbjuda ett generöst kanalutbud i lägre (analog) kvalitet till en mycket billig peng och på så sätt få kunder att köpa digitalkanaler för bättre kvalitet.
Vi undersökte möjligheten att köpa alla de 17 analoga kanalerna som digitala varianter och trodde vi skulle få ett kraftigt rabatterat pris, men det kunde inte erbjudas av någon leverantör. Vi hade då eventuellt behövt ta ut avgift av medlemmarna och ansåg det då bättre att var och en fick skaffa de extrakanaler de önskade själva.

Fråga: Hur kan jag få fler kanaler?

Vill man utöka sitt TV-kanalutbud kontaktar man ComHem och skriver ett eget avtal med dem så levererar de digitalbox och kanaler till er.

;

Kan man se digitala kanaler utan ComHemabonnemang?

Ja om man har rätt utrustning. Idag finns två typer av digitalboxtekniker

  • DVB-T som är för det marksända digitalnätet, det man oftast har i villor och sommarstugor
  • DVB-C (C står för Cable) och det är det som används i flerbostadshus, dvs lägenheter

För att du ska kunna se de digitala gratiskanalerna från ComHem behöver du något av följande

  1. TV med inbyggd DVB-C box, eller
  2. Extern DVB-C box du kopplar in i din platta TV.

Det kan också vara så att du har en platt-tv som är förberedd för digital-tv och har ett litet fack på sidan där man måste stoppa in en sådan här CA-modul som det heter. Men rådgör med ComHem först innan du köper utrustning.

De gamla tjocka TV-apparaterna kan inte ta emot digitala signaler alls, oavsett om man har digitalbox eller inte. Med den typ av TV som man i folkmun kallar tjockTV kan du bara se de analoga kanalerna, vilket i dagsläget är 17st

När du sedan har den där DVB-C boxen i TV:n eller inkopplad till TV:n ska du kunna slå över på digital kanal och då se SVT1, SVT2, Kunskapskanalen, Barnkanalen och SVT24 gratis utan abonnemang. ComHem har en lagstadgad sändningsplikt på dessa kanaler eftersom de tillhör så kallat ”Public Service”.

Kontakta ComHem supporten för mer info. Se här: www.comhem.se

;

;

;

;

;

Lämna ett svar